noiembrie 10, 2022

Recomandările Yara pentru nutriția echilibrată a culturii de grau

Yara – ”Recoltă bogată” expresie străveche din Norvegia. Dacă plantele ar putea vorbi, ar spune că îngrijirea atentă, protejarea de dăunători și de agenți patogeni nu este de ajuns dacă nu sunt asigurate substanțele nutritive necesare unei dezvoltări complete, la momentele specific.

Dacă nu respectăm aceste nevoi, efortul şi costurile investite nu vor aduce veniturile așteptate şi vom spune că soiul sau hibridul nu este corespunzător sau timpul este de vină.

Fertilizarea la grâu:

Azotul joacă un rol esențial atât în cantitatea și cât şi în calitatea culturilor, cantitatea distribuită trebuie să fie aleasă în funcție de mărimea recoltei planificate. Dacă recolta planificată sau perspectivele de recoltă depășesc 7-8 tone pe hectar, fertilizarea se recomandă să se aplice în trei etape. Grâul întrebuințează 85% din necesarul de azot până la sfârșitul etapei de creștere a spicului, în perioada după formarea fraților se determină numărul adecvat de spiculețe pe spicuri, iar mai târziu numărul de boabe pe spicuri, care depinde de gradul de alimentare cu nutrienți, care poate fi și chiar  de 4-5 boabe pe spiculeț. Prima fertilizare de îngrășământ a fost demonstrat că este bine să fie asigurată de azot și sulf, consumul specific de sulf fiind in medie 30kg SO3/ha, iar în continuare sub formă de azot cu calciu în funcție de condițiile pedologice ale solului.

Produse recomandate:

YaraBelaTM Sulfan  (N + S)  și

YaraBelaTM  Extran 27 (N + Ca și Mg)

Fertilizarea completă și complementară:

Pe lângă principalele elemente nutritive, mai ales în cazul unor așteptări privind randamentul de producție mai mare, este esențială alimentarea corespunzătoare consumului de microelemente cu ajutorul fertilizanților foliari. Cu ocazia primul tratament faceți și prima fertilizare foliară, recomandăm un fertilizant care să conțină elementele nutritive cheie ale plantei.

Produse și etape de fertilizare:

YaraVitaTM Gramitrel -  doza de 2l/ha

Aplicarea trebuie sa se realizeze in doua etape: toamna in faza de 3-4 frunze si

primavara până la primul internod.

YaraVitaTM Kombiphos - doza de 3-5l/ha – prin conținutul mare de fosfor ajută la un start rapid al rădăcinilor la răsărire și la desprimăvărat.. Produsul se absoarbe foliar și radicular(din soluția căzută pe sol).

Produsul actionează foarte bine chiar și în conditii de temperatura scazută, peste 5grdC.

 Pentru aprovizionare suplimentară cu azot, respectiv pentru creșterea greutății boabelor, sau îmbunătățirea calității (proteina), se aplică următoarelor produse:

YaraVitaTM Thiotrac - 5l/ha sau

YaraVitaTM Last N - doza de 5-10l/ha

La fiecare aplicare a produselor YaraVita împreună cu produsele de protecția plantelor recomandăm aplicarea produselor pe bază de biostimulatori

YaraVitaTM Biotrac – doza 1l/ha

YaraVitaTM Universal Bio    -  doza de 2-4 l/ha

Importanța fiecarei frunze la planta de grâu este foarte însemnată, astfel puteți observa mai jos ce procent are fiecare frunza in parte.

imagem814g.png

 

Recomandare de aplicare fazială a produselor pe baza de azot:imageaia7p.png

image6hwbf.png

 

Deficinețele minore ne pot cauza pierderi foarte mari. Obesrvați mai jos cum lipsa unui microelement afecteaza calitatea si cantiatea producției.

imagekbuy.png